Penina Untouched by Light Radgonskih goric prejela najvišje nacionalno priznanje za inovacije

Gornja Radgona, 13. oktobra 2021. – V torek, 12. oktobra 2021, je v Ljubljani na dogodku Dan inovativnosti 2021 Gospodarska zbornica Slovenije Radgonskim goricam in njihovi penini Untouched by Light podelila najvišje, zlato nacionalno priznanje za inovativnost. Izmed 207 inovacij, ki so letos kandidirale na razpisih regionalnih gospodarskih zbornic, se je na nacionalnem nivoju za najvišja nacionalna priznanja GZS za inovacije potegovalo 41 najboljših zlatih regionalnih inovacij, od katerih jih je le 9 doseglo sam vrh. Pri tem je Untouched by Light prva inovacija v Sloveniji s področja živilstva, ki je prejela omenjeno priznanje.

Priznanje prihaja ob pravem času, ko z veseljem oznanjamo, da je od 1. oktobra 2021 dalje penina Untouched by Light ponovno na voljo! Po uspešnem lansiranju prvega letnika 2016 1. oktobra lansko leto je bilo namreč prvih 2000 steklenic sredi letošnjega poletja razprodanih! Čakanje na sprostitev novih 2000 steklenic Untouched by Lighta na tržišče se je tako končno končalo in prvo steklenico novega letnika 2017 je, tako kot lansko leto, prvi poskusil Pierre-Yves Bournérias, strokovnjak z Enološkega inštituta v Šampanji, ki opisuje:

»Barva je intenzivno zlata, mehurčki izredno majhni. Na nosu je penina bogata in vabljiva, z razvitimi notami zrelega rumenega in belega sadja kot so breskev, hruška, kanček manga … Zelo zapeljiva. Prvi vtis v ustih pa je popolna svežina, z živahnimi citrusnimi notami. Potem počasi sledita kremnost in nežnost, k čemur le še pripomorejo zelo nežni in delikatni mehurčki, kar vse prispeva k lepi zaokroženosti te penine. Pookus je dolg, a se v njem še vedno čuti svežina s trohico mineralnosti. Usta ostajajo neučakana po nadaljnjem požirku!«

»Kot njena predhodnica je tudi ta penina bila v celotnem procesu proizvodnje, od trgatve do pakiranja, pridelana v temi. Tako smo dejansko nadaljevali  z izzivom, ki smo ga podkrepili s pridobljeno izkušnjo in znanjem prejšnjega letnika penine Untouched by Light. Prva degustacija te penine prejšnjega letnika je bila  povezana z nekim negotovim pričakovanjem in z določeno mero straha. Z njo smo postavili visok kriterij kakovosti, saj je požela ogromno pozitivnih kritik. Z navdušenjem lahko potrdim, da je penina Untouched by Light letnika 2017 dosegla vsa moja pričakovanja!« dodaja enologinja Radgonskih goric in ustvarjalka penine Untouched by Light, Klavdija Topolovec Špur.

Da je penina dosegla in presegla tudi pričakovanja javnosti, pričajo ne-le razprodan prvi letnik, marveč tudi številne v letu dni prejete nagrade: za vsebino srebrni Decanter in zlati Glass of Bubbly, za oblikovanje in dizajn pa nagrade Red Dot, Art Directors Club New York in bronasti kanski lev. K slednjim lahko prištejemo še eno, čisto sveže pridobljeno nagrado za dizajn, in sicer nagrado Cresta. Gre za mednarodno nagrajevanje, katerega namen je priznati visoke standarde ustvarjalnih dosežkov v mednarodni industriji oglaševanja, digitalnega oblikovanja in tržnih komunikacij. Izbor nagrajencev poteka po alternativnem postopku ocenjevanja na podlagi rigoroznih meril.

Penina Untouched by Light letnika 2017 je na voljo v Domu penine v Gornji Radgoni ali na spletni strani www.untouchedbylight.com.