Bio peneče vino iz Radgonskih goric na mednarodnem ocenjevanju organsko pridelanih vin prejelo srebrno medaljo!

Letos je v Nemčiji že desetič zapored potekalo ocenjevanje »Grand international organic wine award«. Omenjeno ocenjevanje postaja eno najbolj pomembnih ocenjevanj v vinskem sektorju. Vanj je namreč vključen izključno segment organsko pridelanih vin, ki zadnja leta pridobivajo na pomenu in renomeju; sodelovalo pa je tokrat več kot tisoč vzorcev vin iz več kot 25-ih držav.

PET NAT RENINA – BIO peneče vino iz Radgonskih goric

PET-NAT RENINA je prvo organsko pridelano vino iz Radgonskih goric, zato so na podjetju še toliko bolj ponosni, da je na mednarodnem ocenjevanju organskih vin prejelo srebrno medaljo.

Gre za vinskega posebneža, ki spada v čisto svojo kategorijo. Pravijo, da gre za »čudaka« med vini; ampak takega veselega in zabavnega, ki je igriv in živahen in strašno piten, če mu le dovolimo, da poeksperimentira z našimi brbončicami.

Sam izraz pet-nat je »ljubkovalna« okrajšava za francoski izraz petillant-naturelle. V prevodu ga lahko razumemo kot »naravno peneče«. To pomeni, da vino, še preden se prvo vrenje konča, napolnimo v steklenice in pustimo, da se proces v njih dokončno odvije. Rezultat je nežno iskrivo vino, ki nam usta napolni s sadnostjo grozdja. Metoda pridelave se imenuje »methode ancestrale«. Po navadi se ne dodaja žvepla in vino ostaja motno, saj se ga v večini primerov ne filtrira. Renina je nepričakovano precej suha.

Poimenovanje RENINA pa je izpeljanka dveh z Radgonskimi goricami neizogibno povezanih izrazov: penina in ranina. Torej, na eni strani imamo nežno mehurčkasto vino, ki pa ni klasična penina; in je pridelano iz ranine, avtohtone radgonske sorte.