Zlata radgonska penina Millésime

34,49

Opis

Izraz Millésime je francoski izraz, ki pomeni letnik, torej poudarja, da je peneče se vino – letniško. Hkrati gre za izraz, ki je pomembno merilo kakovosti določenega letnika, ki se z njegovo uporabo še bolj izpostavlja. V Šampanji se samo najboljši šampanjci (kar pa ni vsako leto), označijo kot Millésime.

V Radgonskih Goricah je postalo tradicionalno, da se letniki, ki kažejo poseben potencial staranja, arhivirajo. Tako našo arhivo polnimo vse od leta 1977. Pri tem so penine arhivirane ali na kvasovkah ali pa na plutovinastem zamašku.

V preteklosti so se te penine redko poskušale. Leta 2007 smo na pobudo direktorja skupaj z nekdanjim enologom, Lojzetom Filipičem, poskušali vse arhivske penine. V kleteh je takrat nekaterih letnikov zorelo tudi po 1000 in več steklenic. Tako se je ob pokušini porodila ideja, da bi v prodajo uvrstili penino, ki bi v določenem letu kazala nadpovprečne lastnosti. Ker so naše penine, pridelane po klasični metodi, vse letniške, in ker smo izbrali po kvaliteti izstopajočo penino, se ji je podelilo ime Zlata radgonska penina Millésime.

Prva Millésime penina je bila zelo suha (brut), letnika 1998, in je zorela na kvasovki. Od takrat naprej se vsako leto na tržišče lansira Zlata radgonska penina Millésime po izboru enologa.

Trenutno aktualna Millésime penina je letnika 2004.

  • 100 % izbrani Chardonnay
  • Osnovno vino je po primarno fermentaciji zorelo še na finih kvasnih drožeh ( Battonage).
  • Polnitev v steklenice na sekundarno fermentacijo Marec 2011
  • Po sekundarni fermentaciji je do maja 2017 zorela v steklenicah na kvasovki v ležečem položaju in od maja 2017 do januarja 2018 na kvasovki obrnjena na kronski zamašek.
  • Penina je bila polnjena v steklenico » ciconia«
  • Alkohol 12,0 % Vol.
  • degoržirana: začetek  februarja 2018

Več sledi kmalu…

Dodatne informacije

Teža1,69 kg
Stopnja alkohola

12,5%

Embalaa

0,75l

Ni na zalogi

SKU 201112 Kategorija: Oznake , ,