Najboljša penina Portoroža 2017

Po božiču, 26. decembra 2017, se je v Portorožu v Kristalni dvorani Hotela Kempinski Palace Portorož odvil Festival penin, ki ga je že šestič zapored organiziralo Turistično združenje Portorož. Sodelovalo je kar 31 peničarjev z več kot 150 vzorci penečih se vin. Predstavila so se peneča vina iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Francije.

Na ocenjevanju za laskavi naziv najboljše penine Portoroža pa je tokrat slavila Zlata radgonska penina Ciconia, brut nature, 2009, ki so ji vinski vitezi namenili 87,3 od skupnih stotih točk.

»Zlata radgonska penina je najstarejša in največkrat nagrajena penina v Sloveniji. V Gornji Radgoni letos obeležujemo 40 let izraza penina, ki se je rodil prav v Radgonski kleti. Leta 1977 so bile namreč natisnjene prve etikete s tem izrazom. Portoroški Festival penin je vsako leto bolje obiskan in ponuja le izbrane slovenske in tuje penine. Prav je, da se v taki smeri razvija tudi v prihodnje, Radgonske gorice bomo zagotovo na tem prekrasnem festivalu še naprej sodelovale,« je po podelitvi povedala Amadeja Tacer, predstavnica kleti Radgonske gorice.

Foto: Aleš Gačnik; www.piran.si.

Written by