Janževec

… je ime blagovne znamke za belo zvrst vina. Zvrst pomeni zvrščanje (mešanje) več sort različnih tipov okusa, ki se med seboj dopolnjujejo v harmonično celoto in so pod oznako geografskega porekla. Končna oblika okusa je odvisna od skladnosti sort v neko novo celoto.

Zvrščanje je danes vedno bolj priljubljeno in kaže kreativnost enologa, ki želi najboljše lastnosti posameznih sort primerno poudariti in jih v zvrsti vina združiti. Tako je razumljivo, da je kakovost zvrsti vina odvisna od kakovosti posameznih sort, pa tudi od dobrega občutka in okusa enologa, da ujame razmerje med posameznimi sortami.

 

Od kod izvira ime Janževec?

Prvotno se je vino imenovalo Janžev Vrh – po kraju vinograda, iz katerega so zanj pridelali grozdje. Ime se je ohranilo vse do sedemdesetih let, ko naenkrat ni bilo več všeč tedanjim inšpektorjem. Menili so, da se vino ne sme več tako imenovati, saj so grozdje zanj pridelali tudi na drugih lokacijah Radgonskih goric in ne le na Janževem Vrhu. Vino so tako preimenovali in mu podelili naziv Janževec – to ime je bilo v teh krajih po starih krščanskih običajih že uveljavljeno (Janževec ali Šentjanževec). Ime blagovne znamke je tako vezano na Janževo vino, ki se blagoslovi na dan sv. Janeza, to je 27. decembra.