Vinograde lahko slišimo

Ne boste verjeli, vinograde pa lahko tudi slišimo!

Klopotci so znanilci lepega. Napovedujejo letino, ki se je veseli vsak gospodar. Glas klopotcev ima posebno govorico, klopotanje ima svoj ritem, intenzivnost, veter ga obrača nad vinorodnimi postranstvi. Klopotec je vidna in zvočna sestavina vinorodnih krajev. Naznanja čas, ko se bodo ljudje veselili sadov svojega dela, ko bo grozd zrel za ločitev od trte in ko bo začel iz grozdnega soka nastajati mošt kot predhodnik vina. Klopotec pa poje samo v goricah, čeprav stoji že marsikje, zato ker se je tam rodil in je njim namenjen. Tam je njegova pesem najlepša, ker oznanja zrelost dozorelega sadu, ki sta mu sonce in človek dala lepoto barve in okusa. V tem smislu klopotec deli usodo z vinom: oba sta najboljša tam, kjer sta doma.

“Ko se danes ozremo po vinogradih, ki čisto po svoje krasijo pokrajino, vidimo, kako lepo je tam, kjer so posejani Noetovi vrtovi.” (Tone Pavček)

Torej, vljudno vabljeni v deželo Noetovih vrtov, kjer bomo skupaj prisluhnili tihemu šumenju iskrivih mehurčkov izbranega chardonnay-a.