[vc_row css=”.vc_custom_1608915422320{margin-top: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;padding-top: 0px !important;}”][vc_column][vc_column_text]Ksenijina kuha odraža otroštvo, rast in način razmišljanja. Vedno znova nadgrajuje tradicionalno brkinsko in kraško kuhinjo.

Za nas pa je tokrat pripravila sladek zaključek menija iz kleti, orehov tart z limono in kakijem. 🍮

Ksenija spoštuje tradicijo, ki je bistvenega pomena tudi za našo klet. Kaj pa vi spoštujete pri vam ljubi penini? K sladici priporočamo Zlato penino brut nature. 🍾[/vc_column_text][vc_row_inner equal_height=”yes” css=”.vc_custom_1610523597404{padding-top: 0px !important;}”][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]Brownie s sušenim grozdjem[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1610526319637{margin-bottom: 0px !important;}”]170 g celih jajc
195 g rjavega sladkorja
195 g masla
100 g temne čokolade
15 g kakava
45 g moke
145 g drobno sesekljanih lešnikov
115 g sesekljane bele čokolade
150 g sušenega grozdja
1 dcl penine
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]Jajca in sladkor stepamo, dodamo raztopljeno maslo s čokolado, enakomerno rahlo premešamo.
Dodamo suhe snovi – kakav in moko ter lešnike, belo čokolado ter sušeno grozdje, ki ga vsaj uro prej namakamo v penini. Vse skupaj enakomerno premešamo, vlijemo v pekač na manj kot centimeter v višino ter pečemo 17 minut na 170 ̊C .
Razrežemo na ustrezne oblike.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner equal_height=”yes” css=”.vc_custom_1610523597404{padding-top: 0px !important;}”][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]Ganache iz limone[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1610526714305{margin-bottom: 0px !important;}”]100 g smetane
100 g limoninega soka
50 g rumenjakov (2 velika rumenjaka)
50 g sladkorja
150 g bele čokolade
3 g želatine v listih[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]Rumenjake in sladkor zmešamo, ne stepamo in pustimo stabilizirati vsaj 1 uro. Smetano in sok zavremo, dodamo želatino, katero smo predhodno namočili v ledeni vodi ter rumenjake s sladkorjem in segrejemo do 82° c. Precedimo.
postopoma vlivamo na čokolado in z mešanjem ustvarjamo gladko in sijočo emulzijo.
zaključimo emulzijo s paličnim mešalnikom. hranimo na hladnem v dresirni vrečki vsaj 12 ur.
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner equal_height=”yes” css=”.vc_custom_1610523597404{padding-top: 0px !important;}”][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]»Spužva« iz kakija in penine[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1610526847979{margin-bottom: 0px !important;}”]60 g sladkorja
60 g vode
12 g želatine
260 g očiščenega mehkega kakija
100 g penine
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]Vodo in sladkor zavremo v sirup, dodamo želatino ter ohladimo. Kaki in penino dobro premešamo v gladko zmes in dodamo ohlajeni sirup. Zmes postavimo na hladno, da želira.
Vse skupaj močno stepamo, da dobimo penasto zmes in vlijemo v željen model. Zamrznemo.
Režemo na poljubne kocke.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner equal_height=”yes” css=”.vc_custom_1610523597404{padding-top: 0px !important;}”][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]Orehov mousse[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1610526912974{margin-bottom: 0px !important;}”]125 g orehov
250 g mleka
2 g želatine v listih
200 g mlečne čokolade
250 g smetane
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]Mleko z mletimi orehi segrejemo in dodatno s paličnim zmiksamo v gladko zmes. dodamo želatino in čokolado, da se ohladi do 30/35 ° c. Postopoma dodajamo stepeno smetano.
Mousse vlijemo v model do polovice in hranimo na hladnem, da se delno strdi, po sredini modela dodamo ganache iz limone in prekrijemo s preostankom moussa, da napolnimo model. Zamrznemo. Odmrznjenega položimo na brownie.
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner equal_height=”yes” css=”.vc_custom_1610523597404{padding-top: 0px !important;}”][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]Kakijeva hladna zeliščna juha[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1610526964702{margin-bottom: 0px !important;}”]100 g kakija
150 g zeliščnega čaja
žlica limoninega soka
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]V očiščenemu kakiju dodamo ohlajen čaj in limonin sok. Vse skupaj precedimo skozi gosto cedilo, da dobimo čisto zmes ter hranimo na hladnem do serviranja sladice.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=euiF7Fni9Bc”][/vc_column][/vc_row]