[vc_row css=”.vc_custom_1608915422320{margin-top: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;padding-top: 0px !important;}”][vc_column][vc_column_text]Uroš, prejemnik Michelinove zvezdice ⭐, je za vas pripravil eksplozijo okusov: trsko s škampi, ki je zares odlična hladna predjed!
Ko si chef Vile Podvin privošči mehurčke, ima najraje res suho penino. 🍾 K trski priporočamo šampionsko penino Radgonskih goric, Zlato radgonsko penino Millésime 2008. Dozorela, a kremna in sublimna zelo suha penina bo lepo dopolnila Urošev krožnik.[/vc_column_text][vc_row_inner equal_height=”yes” css=”.vc_custom_1610523597404{padding-top: 0px !important;}”][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1608915844449{margin-bottom: 0px !important;}”]
Trska
- 400 g sveže trske
- 100 g šalotke
- 30 g kopra
- 20 g česna
- 50 g gorčičnih semen
- 10 g soli
- 5 g belega popra
- 2 dcl belega vina
Trsko sfiliramo. Narezano šalotko popražimo, dodamo file trske, popražimo, zalijemo z belim vinom, počakamo, da izhlapi. Dodamo na sesekljan česen, sol, poper in koper, prepražimo. Ohlajeni zmesi dodamo gorčična semena in dobro premešamo.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]
Za trskino omako
- 200 g trskinih kosti
- 10 g soli
- 30 g korenja
- 30 g pora
- 30 g koromača
- 100 g kombu alg
Kombu alge namočimo v 0,5 l vode za 5 ur. Ribje kosti pečemo na 190°C 5 minut. Prepražimo narezano zelenjavo, ji dodamo kosti, zalijemo z vodo od alg. Solimo in počakamo, da cca ½ tekočine izpari.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text]
Prah rdeče pese
- 50 g rdeče pese
Rdečo peso skuhamo do mehkega in olupimo.
Zmiksamo v pire in dehidriramo 24 ur na 60°C.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner equal_height=”yes” css=”.vc_custom_1610523597404{padding-top: 0px !important;}”][vc_column_inner width=”1/4″][vc_column_text]
Vejica rdeče pese
- 150 g vode
- 100 g rdeče pese
- 200 g moke
- 5 g soli
Vse sestavine zmešamo v gladko maso, namažemo na silipat in pečemo 13 minut na 160°C.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″][vc_column_text css=”.vc_custom_1610523809986{margin-bottom: 0px !important;}”]
Zeliščna majoneza
- 2 jajci
- 4 dcl olja
- šopek timijana, žajblja, rožmarina
- žlica kisa
- 2 šalotki
- žlica gorčice
- sol
Začimbe in šalotko zmiksamo v 3 dcl olju. Precedimo. Iz jajc, gorčice, kisa, soli in 1 dcl olja naredimo emulzijo. Nato dodamo ostalo, začinjeno olje in mešamo do majoneze.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″][vc_column_text]
Zelenina krema
- 1 zelena
- 500 g mleka
- 500 g vode
- 5 g majarona
- sol
Olupljeno zeleno kuhamo v vodi z mlekom. Dodamo majaron. Skuhano zeleno zmiksamo v kremo. Solimo po okusu.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″][vc_column_text]
Marinirani škampi
- 4 očiščeni škampi
- sok polovice pomaranče
- sol
- 4 ml oljčnega olja
Sol, olje, pomarančni sok zmešamo. V tej omaki 5 minut mariniramo očiščene škampe.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]
Dober tek!
[/vc_column_text][vc_video link=”https://youtu.be/YEISWGn6MKg”][/vc_column][/vc_row]