Ocenjevanje Vino Slovenija 2021 Radgonskim goricam podelilo dva šampiona

Gornja Radgona, 22. 7. 2021 – Med 12. in 14. 7. 2021 se je v prostorih Pomurskega sejma odvilo 47. odprto državno ocenjevanje vin, Vino Slovenija 2021, ki spada med najuglednejša mednarodno priznana tekmovanja. Radgonske gorice so na letošnjem ocenjevanju osvojile kar dva šampiona, 1 veliko zlato, 5 zlatih in 6 srebrnih medalj.

V kategoriji penečih vin je ocenjevalno komisijo ponovno najbolj prepričala Zlata radgonska penina Millésime letnika 2008, saj si je po lanskoletnem vzoru ponovno priborila naziv »šampion«! Izraz Millésime izhaja iz Francije in pravzaprav pomeni »izbrani letnik«, torej poudarja, da je peneče se vino letniško. Hkrati je ta izraz pomembno merilo kakovosti določenega letnika, kar se z njegovo uporabo še bolj izpostavlja.

Drugi šampionski naziv pa je prinesla kategorija posebnih vin, v kateri je zablestel izbor Traminec letnika 2002. Medtem ko je javnosti sicer bolj poznan radgonski traminec s črno etiketo, se je tokrat na vrh zavihtela njegova različica, ki navdušuje s slajšim in bogatejšim, a še vedno sadnim in harmoničnim karakterjem. V isti kategoriji se lahko še z veliko zlato medaljo pohvali Ranina Violina, suhi jagodni izbor, prav tako letnika 2002.

Preostala prejeta odličja:

ZLATA MEDALJA

  • Zlata radgonska penina Selection magnum (1,5 l), brut, 2015
  • Zlata radgonska penina rose, suho, 2018
  • Golden pearls, suho, 2017
  • Zlata penina, brut nature, 2015
  • Zlata radgonska penina Selection rose, brut, 2018

 

SREBRNA MEDALJA

  • Zlata radgonska penina Selection, sans dosage, 2018
  • Zlata radgonska penina Selection, brut, 2018
  • Zlata radgonska penina, polsuho, 2017
  • Zlata radgonska penina, suho, 2017
  • Muscat pearls, sladko, 2020
  • Silver pearls, polsuho, 2020

 

Ocenjevanje Vino Slovenija je letos potekalo že 47. zapovrstjo. Ocenjevalno komisijo sestavljajo strokovnjaki iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in najmanj en ocenjevalec iz tujine. Ocenjevanje poteka po 100–točkovni metodi, ki jo predlagajo Mednarodna organizacija za trto in vino (O.I.V.), Mednarodna zveza enologov (UIOE) in Svetovna federacija strokovnih ocenjevanj vin (FMGCIVS).