Pet-nat Renina
Pet-nat Renina
Pet-nat Renina je vinski posebnež in spada v čisto svojo kategorijo. Pravijo, da gre za »čudaka« med vini; ampak takega veselega in zabavnega, ki je igriv in živahen in strašno piten, če mu le dovolimo, da poeksperimentira z našimi brbončicami.
Mogoče se bomo nasmehnili. Mogoče skremžili. Mogoče slastno zacmokali. Mogoče samo skomignili z rameni. Mogoče navdušeno dotakali.
Vse je mogoče, kadar ne vemo, kaj pričakovati. Vse.
Pet-Nat je »ljubkovalna« okrajšava za francoski izraz petillant-naturelle. V prevodu ga lahko razumemo kot »naravno peneče«. To pomeni, da vino, še preden se prvo vrenje konča, napolnimo v steklenice in pustimo, da se proces v njih dokončno odvije. Rezultat je nežno iskrivo vino, ki nam usta napolni s sadnostjo grozdja. Metoda pridelave se imenuje »methode ancestrale«. Ne dodaja se žvepla in vino ostaja motno, saj se ga v večini primerov ne filtrira.
Gre za eno najlažjih metod pridelave, ki je hkrati ena težjih, saj je nepredvidljiva. Od vinarja zahteva pogum, da na mizo postavi najbolj naravno vrsto penečega vina – in ob zadrževanju diha čaka na odziv …
100% Ranina
Zelo suho
11,5 Vol.%
0,75 l
Temperatura serviranja 6 – 8 °C. Naravno peneče vino priporočamo samostojno ali pa kot spremljava preprostim jedem in sladicam.